Genel
Kelebeklerin Yaşam Süresi
4 yıl önce yazıldı. | Okuma süresi: 2 dk.

Bilinen yargılar aklımızda hep kelebeklerin yaşam süresini çok az olarak kodlamıştır. Bu yazımda böyle olup olmadığını size anlatıp anlatıp duracağım.

Kelebekler metamorfoz adı verilen bir hadise vardır. Sonuçta tıp öğrencisi olarak size bu konuyu biraz daha açabilirim. Metamorfoz, başkalaşım başka bir şey olmak anlamına gelir. Hani yumurtanın ergen olması yetişkin olması gibi. Fakat bu durum kelebekler de çok daha farklıdır. Hem de büyüleyici bir farklılık...

Kelebekler ilk yumurtadan çıktığında o yumurtayı sindirmeye başlar, daha sonra larva olur tırtıl olur yaprak yer sonra da bambaşka bir hale dönüşüp kanatlanır. Yüzlerce türü olan kelebeklerin bazıları kutup soğuklarına bile dayanır. Bazı kavurucu sıcakta ayakta kalır.

Fakat bilinen ön yargılara göre her kelebeğin bir haftalık ömrü yoktur. Aylarca yaşayanları vardır. Seneyi devirenler var. Yani hepsi öyle aynı değil.

Kelebek yumurtları yarım ile 3 mm arasındadır. Yani tamamen mikroskobik bir durumda...

Kelebeklerin de göçü vardır. 2 ay boyunca uçarlar, 3.200 km uçan grupları var. Düşünebiliyor musunuz?

Bilim adamları tarafından tahmini verilen sayı 20 bin kelebek türünü işaret ederken, Monarch kelebekleri türlerin arasında özel bir yere sahipti. Çok güçlü olan bu aile, her yıl 5bin km üzerinden uçuş yapar. Ama hayatları hep bir göndü içindedir.

Sanırım kelebeğin yaşamına bir göz attım. Fikir vermiş bazı tabuları yıkmıştır inşallah.


Page generated in 0.021 seconds.