Genel
Fatura Nasıl Kesilir? (Şahıs veya Diğer İşletmelerde)
5 yıl önce yazıldı. | Okuma süresi: 3 dk.

İş hayatına atıldığınızda ve kendinize bir firma kurduğunuzda eğer efatura kullanmıyorsanız fatura kesim işlemleri önemli bir konudur. Dikkatli olmalısınız.

Öncelikle maliye ile anlaşmalı bir matbaada bastıracağınız faturaları kullanmalısınız. Şayet maliye ile anlaşmalı bir matbaadan fatura çıkartırsanız bu sahte yani naylon fatura olur. Büyük cezalar alırsınız. Maliye ile anlaşmalı matbaaların faturalarında seri noları yer alır.

Genellikle bu fatura 50'lik şekilde olur ve size 5 adet verilir. Daha az miktarlarda da alan olur ama fiyatı yüksek gelir. Bu yüzden genellikle 50X5 şeklinde 250 tane fatura basarlar. Faturaya firma logonuzu vs. basabilirler olması gereken en önemli veriler adres, isim ve vergi numarası gibi detaylardır. Lütfen bunlara dikkat ediniz. Bastırmadan önce doğru verileri verdiğinizi unutmayın. Sonrasında burada olan hatalar yüzünden tekrar masrafa girebilirsiniz.

Faturalar genellikle 3'lü veya 4 'lü olur. İrsaliye içinde isterseniz 4'lü olarak basarlar. Bunun en üst yaprağını müşteriye, ikinci yaprağını kargo yapacaksanız içine (faturasız kargo çıkartmak da büyük ceza getirir) 3. yaprağı muhasebeye 4. yaprak da defterde yani sizde kalır.

Fakat kargo ile işim olmaz derseniz 2+1 olan 3 sayfalıklarda olabilir. E-fatura olayına geçerseniz bu tür sorunlardan kurtulabilirsiniz.

Faturalarda belirli usuller vardır öncelikle logo vb. bölgenin altında ürünü sattığınız firma veya kişi'nin adı ve adresi yer alır. Bazı fatura dizaynlarında vergi dairesi ve tc-vergi no kısmı da burada yer alır. Benim paylaştığımda alt kısımda yer almış. Farketmez yani.

İrsaliye no normalde üstünde yer alır 6 haneli. Tekrar yazmanız gerekmez.

Ürün'ün kdvsine göre hesap yapmalısınız mesela ben örnekte, 5 adet kalem kutusunu 20 tl den çıkış yaptım.

100 tl eder işayet kdv %18 ise bunun toplamı 118 tl olur. %8 ise 108 tl olur. Kdv bölümüne uyguladığınız kdvyi yazarsınız. Ürünlerin kdvleri zaman zaman değişiyor. Bunu vergi dairesi sayfasında görebilirsiniz.

Ürünlerin toplam kdvsiz fiyatını yüze bölüp kdv oranı ile çarptığınız size kdv miktarı çıkar bu toplama ekleyip genel toplamı bulursunuz.

Veya %18 kdv de, toplam fiyatı 100'e bölüp 118 ile carparsanız kdv dahil fiyatı (genel toplamı) bulabilirsiniz.

Son olarak alt kısımda yazı ile genel toplamı yazıp. mühür ve imza vurun.

Aşağıda size örnek faturayı ekliyorum.

fatura kesmek

Kolay gelsin sorularınız olursa sorabilirsiniz.


Page generated in 0.0193 seconds.