Genel
VPS / VDS Önerileri - 2020
4 yıl önce yazıldı. | Okuma süresi: 3 dk.

Bu yazıyı bir süredir yazmak istiyordum. Kendi kullandıklarımdan da yola çıkarak size f/p üstadı sistemleri göstereceğim. Öncelikle hosting işlerinden sıkıldaysınız olayı biraz daha profesyonel yapmak istiyorsanız. İşte şimdi zamanı...

Öncelikle bu sistemler shared sistemler gibi değildir. Biraz daha rahat olur paylaşımsız gibi hareket edebilirsiniz. Tabi bunun da kuralları var. Öncelikle VPS ve VDS arasındaki farklar ile girişelim.

VPS, Virtual Private Server olarak bilinen paylaşımlı (evet!) sunuculardır. Yani sanal olarak bölünmüş ve bir serverın ortak olarak kullanılmasına neden olur. Yani aynı cpuyu ben kullanırsam size yer kalmayabilir. Yani ortak havuzdaki işlemci ve ram ortak olarak kullanılır. Ayrı sistemlerimiz var ama kaynaklarımız ortak gibi. Pek tavsiye etmem.

Bunun yerine...

VDS'e değinelim. VDS, Virtual Dedicated Server denilen paylaşımsız (evet!) bir server tipidir. Yine büyük bir server vardır ama birbirimize müdahale etmeden kendimize ayrılan kaynakları kullanırız. Tabi sonuçta yine aynı makinedeyiz ama ortak havuzumuz yok.

Bu alan önde gelen bazı firmalar var. Örneğin, Google Cloud, Microsoft Azure, Amazon AWS gibi, ben bunların dışında sistemlere yönelmenizi tavsiye ederim.

Bunlar, Vultr, Digitalocean, Scaleway, Linode, Upcloud'dur. Hatta bir de Netinternet'in İlkbyte'ı var.

Bu sistemlerde istediğiniz boyutta serverlari seçebilir, 10-15 gibi bir sürede biçimlendirip büyütüp küçültebilirsiniz.

Yaklaşık 5 dolar gibi bir ödeme planı ile başlıyorlar. Genellikle saatlik olarak ücretlendirilen bu sistemde, büyüme küçülmeye göre işler değişiyor. Fakat her kurulum için ayrı bir ücret alınıyor. Az da olsa.

Bu sistemlerde taman yalın gelir, içinde ubuntu vs. otomatik kurulabildiği gibi kendi istediğinizi de kurarsınız. Fakat lisanslı vs. yazılımlar şikayet edilirse hesabınız direk kapanır. O yüzden open source devam edin.

Ben hele en 5-10 $ lık paketlere panel kurmanızı tavsiye etmiyorum Cpanel, Plesk vs. hem parası çok hem de gerek yok. Her şeyi internet üzerinden araştırıp yapabilirsiniz.

Kendinizi de bu sayede geliştirmiş olursunuz. Herhangi big ihtiyacınız olursa yorumlardan sorabilirisiniz.

Tavsiyem linode'dir.

Kolay gelsin.


Page generated in 0.2793 seconds.
18.220.126.5