Genel
Mobil Yazılım 2
5 yıl önce yazıldı. | Okuma süresi: 3 dk.

Mobil yazılım planlaması yaparken öncelikle büyük iki yol ayrımında nereye gideceğinize karar vermelisiniz.

Mobil uygulamanız tüm verileri internetten bir website, bir ip adresinden mi çekecek?, yoksa içerik dışarıda üretilmeden uygulama içinde üretilip telefonda mı tutulacak?, ya da ilerleyen vadede bunun senkronize olması mı sağlanacak?

Bu noktalarda iyi bir planlama yapmanız lazım, bulut teknolojileri ve internet kullanımının artması ile webe entegre uygulamalar çoğaldı. Zaten sosyal paylaşım vs gibi bir uygulama planlıyorsanız bu olmazsa olmazlardan...

Fakat siz bir araç yapıp bu tool'u bir takım veri üretimi için kullanacaksanız bunu telefon veya tablet hafızasına alabilirsiniz. Tabi telefonda yaşanabilecek arızalar ve programlamadaki sıkıntılar verilerin uçmasına neden olabilir. Bunu iyi düşünmelisiniz.

Şayet böyle bir uygulama peşindeyseniz offline ortamlarda da hizmet verebilir gerekirse bunları senkronize edebilirsiniz.

Ama tamamen live bir uygulama yapmak istiyorsanız mutlaka internet üzerinde yer alan serverlarda verileri tutmalısınız.

Bu durumda da bazı planlamalar yapmalısınız, uygulama kaç kişiye hitap edecek, cache sistemleri olacak mı? Bu tür eklentiler işinizi kolaylaştırır, performansı artırır. Örneğin twitter ve facebook gibi büyük sosyal ağlara bakarsanız her paylaştığınız herkese o an gözükmez. Bu sistemler hem spamleri dengeler hem de kullanım olanaklarını zamana yayar. Fakat sizin planladığınız sistemde veriler hemen ekrana çıkacaksa, bunun getirdiği yükü de bölmeniz gereklidir. Bunun için haproxy gibi bazı node balancerlardan yararlanabilirsiniz.

İlerlemeye devam ediyoruz, izlemede kalın!


Page generated in 0.0234 seconds.
18.118.12.101