Genel
İngiltere ve Ankara Anlaşma Üzerine
5 yıl önce yazıldı. | Okuma süresi: 6 dk.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere'ye yerleşmek isteyen bir arkadaşın Ankara Anlaşması konusunda araştırmalarına yardım ettim.

Bu şekilde bu fonksiyonu kullanarak İngiltere'ye yerleşmek isteyenlere öyle danışmanlık firmalarında bulamayacağı bazı bilgiler vereceğim. Bu yazıda anlattıklarımın bazıları işinize yaramayabilir veya siz bu yazıyı okuduğunuz süre içerisinde değilmiş olabilir. Lütfen bunu dikkate almayı unutmayın. Sorumluluk almıyorum yani :)

Bu tür işlemlerde google aramlarında karşınıza onlarca danışmanlık firması çıkacak. Hatta bunların bazıları reklama gömdükleri paralar nedeniyle hep üstlerde olacak. Bu tür reklam bazlı çalışan sanal firmalarda dolandırılma ihtimaliniz çok yüksek. Sakın ola öyle şu parayı gönder şu kesin bu kesin gibi şeylere aldırmayın.

Fakat 31 Ekim 2019 sonrası Brexit nedeniyle AB'den ayrılacak olan İngiltere'nin durumu çok daha farklı noktalara getireceğinden eminim.

Öncelikle şöyle bir sayfa var sanırım Ekim sonu itibari ile işlevselliğini yitirecek: https://www.gov.uk/turkish-business-person

Bu sayfada bütün bilgileri bulabilirsiniz. Eğer iş insanı iseniz!
Ne kadar süre veriyorlar, ne kadar fee ödeyeceksiniz. vs vs.

Bu bilgiler ekim sonrasında da size yön verecek merak etmeyin. Her şey bitmeyecek!

İngiltere'ye iş için gitmenin birden fazla yolu var. Belki Ekim sonrası bu daha da artacak.

Öncelikle Tier 1 ve Tier 2 arasında şu fark var. Tier 1 (Yatırımcı) paranız var cebinizde oraya yatırım yapacaksınız. İngiltere'de olsanız buna tabiki hayır demezsiniz. Tier 2 ise paranız çok çalışan olarak geleceksiniz. Hani paranız yok derken cep delik cepken delik değil. Orada ölmeyecek kadar paranız var. Devlete yük olmayacak kadar.

ECAA dedikleri ise Ankara Anlaşması mevzusu.

Tier 2 ile başlayalım. Bunun için bir iş bulmanız lazım önce. Şirket size sponsor olup gereklilikleri yerine getirdiğinde. Hop size kapılar ufaktan açılıyor. Tabi değerlendirmeler falan sürecek ama sağlam bir işleyiş ile güzel bir ingilizce ile güzel yerlere güzel maaşlarla gelirsiniz. (Çok fazla güzel kullandım.)

Tier 1'e gelelim. Paranız olacak demiştim. Bu sanırm şu sıralar 1 milyon pound civarında. Türkiye gibi 250-500bin tl değil yani. Pound'un fiyatına bakınca şok geçirebilirsiniz. Bir de bir milyon olunca... Neyse paranızı oraya transfer edecek durumdaysanız hayli hayli gidebilirsiniz.

Bir diğer yol olan Ankara Anlaşması ise. Şöyle: Yazılım, donanım, sistem vs. tech mevzularında iseniz yani bilişimci iseniz şansınız yüksek. İngiltere bu işlere çok önem veriyor. Şahıs şirketi gibi bir modelle fatura kesip buralarda maaş karşılığı çalışıyorsunuz ve verginizi veriyorsunuz.

Ankara Anlaşması için bir de limited modeli var. O da biraz daha gelişmişi. Peki Ankara Anlaşma ile nasıl gidiliyor. Öncelikle çılgın bir evrak dönemi var. 1 ay sürebilir bunları toplamanız.

Ne için gidiyorum orada ne yapacağım bu alanda nasıl bir tecrübem var vs dolduruyorum. Sonra okeylerlerse sizi bir mülakata alıyorlar bu genellikle online oluyor. Merhaba filan peşmekan sonrası bir bakıyorlar size. ne iş ne değildir. Burada yazılanları siz mi yazdınız gibi bir kontrol mekanizması var. Sonra okey olursa evraklar teslim ediliyor ve süreç başlıyor.

Bu durumda herhangi bir ücret yok. İş planınızda ne yapacağınız ile alakalı paranız var mı vs. soruları gelir belirli bir miktar limiti olmasa da bankada göstermeniz gerekiyor.

Herhangi bir dil seviyesi zorunluluğu olmasa da yine burası muamma diliniz olmalı. hem de öyle ben okuyorum ama konuşamıyorum değil. Olmalı yani önce dili çözün derim. Sertifikadır vs. Puanları koyarsanız dosyaya daha güzel olur. Hele ielts toefl ise bu belgeler tadından yenmez. Hiç belge koymasanız da olur.

Konuşmalarda neler dediğinize dikkat etmelisiniz kayıt altında tutuyor. Ben şunu da bunu yaparım diye bir şey yok. Sabit bir dille net ifade etmelisiniz. Dönmek dolaşmak hayırlısı inşallah falan diye gitmek yok. Başvuruda hazırladığınız belgeler de böyle olmalı.

Referans mevzuları önemli hele burada yaşamış yabancı insanlardan alıyorsanız bunlar daha önemli. Firmalardan vs. Öyle genel müdür, ceo, cto omasına gerek yok.

Daha sonra olaylar tamamlanınca online bir şekilde şirketinizi kurabiliyorsunuz. Muhasebeci bulmanız lazım sonra bunları internet üzerinden araştırabilirsiniz.

Kurumsal çalışmalar reklam vs. bunları planladığınızı varsayıyorum.

Hatta Ankara Anlaşması ile gelip bambaşka sektörlere uzananlar da var. Çok fazla şey etmiyorlar o konuda bir limit yok. Biraz faydacı düşünüyorlar. Eşinizle başvurursanız ona da çalışma izni çıkabiliyor.

Onay alırsanız 1 senelik vizeniz oluyor. Daha sonra bir yılda ne yaptınız falan raporlayıp uzatma istiyorsunuz ve 3 sene uzatıyorlar.

Unutmayın ingiltere baya pahalı bir ülke. Hepinize başarılar dilerim!


Page generated in 0.016 seconds.