Genel
Hızlı Okuma Nasıl Yapılır
5 yıl önce yazıldı. | Okuma süresi: 4 dk.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum hızlı okuma mevzusu herkese uyan bir metod değil, yani normalde hafta bir kez eline kitap alan kişi için bile uygun değil. Bu metodlar her gün veya iki günde bir kitap okuyan kitap kurtları için kullanılan bir yöntem.

Hızlı okuma olayında ilk seviyede halletmeniz gereken, gözlerinizi bol alıştırma ile sisteme entegre etmek, ileri seviyeler de ise çok değişik metodlar da var. Ben bu yazımda ilk seviyedeki metodlara değineceğim bu sayede okuma hızını ikiye katlayabilirsiniz.

İlkokul çağındaki çocuklar 100 kelime / dakika gibi değerlere ulaşabilir, fakat yetişkin iseniz normal hızınız 200-250 kelime / dakika arasında olması gerekiyor. Bu çalışma ile bu değerleri 500 kelime / dakikaya kadar çıkarabilirsiniz.

Öncelikle açılan nesneler adlı çalışmalar ile başlamalısınız. Bu çalışmada, yan yana ve dikey 5-10 arası karakteri yukarıdan aşağıya ve tersine, sağdan sola ve tersine şekillerde kafanızı oynatmadan sadece gözlerinizle takip etmelisiniz.

Çalışmayı şu şekilde yapabilirsiniz.

X Y Z A B C T Y E R

Bunun bir de yukarıdan aşağı olanını biraz daha farklı şekiller ve daha uzak mesafeler ile deneyin. Yaklaşık 5 dk günde bunu yapmalısını ilk başlarda başınız ağrıyacak gözleriniz yaşaracak sonra alışacaksınız.

İkinci araştırma biraz daha profesyonel, alt alta kelimeler yazın, bunların bazılarının bir harfi farklı olsun, onları da kafanızı oynatmadan tespit edin. bu listeyi hazırlamak biraz sıkıntılı olabilir ama bir kere yaparsanız sürekli kullanırsınız.

Daha sonra ise büyüyen nesneler tarzında bir sistem var. Bunlar kare, daire, elips ve dikdörtgen şeklinde hepsi farklı renklerle çizilmiş 10 katmandan oluşan şekiller tek tek kafanızı oynantmadan bütün rengi görmeye çalışın, ve isimlerini söyleyin, sarı , kırmızı, yeşil gibi. İçe içe çizdiğiniz renkli aynı nesneleri bir bakışta görmeye çalışın genişledikçe de devam edin, hem içe doğru gidin hem dışa doğru.

Zikzak çalışmaları ise baya yorucudur, zig zaglar çizin ve gözlerinizle takip ederek sona kadar gidin, sonra geriye gelin.

Rastgele bir metin seçin bir kere okuyun sonra içinde okuduğunuz kelimeleri bir bakışta metinde bulmaya çalışın, harfler için de bunu yapabilirsiniz.

Bu çalışmaları yaparak kısa sürede hele, 200 altında okuma süreleriniz varsa hızlandırabilirsiniz.

İlk çalışmalar bu şekilde, bence bir deneyin derim, günlük 1 saat ayırmanız lazım, bu bittikten sonra ilk başlarda çok fena baş ağrısı hissedeceksiniz. Ama zamanla alışırsınız.

Çalışmaya başlamadan önce dakikada okuma hızınızı, hem sesli hem de içinizden okuyarak test edin ve not edin, daha sonra bunun artışını çok rahat bir şekilde göreceksiniz.


Page generated in 0.0301 seconds.
54.82.44.149