Teknoloji
Apple Uygulama Yükleme Rehberi - 1
1 yıl önce yazıldı. | Okuma süresi: 4 dk.

Uzun bir zamandır güncel Apple App Store Review Guideline belgesine bağlı kalarak, yeni bir apple uygulama yükleme rehberi hazırlamak istiyordum. Tabiki bu rehberin sadece bir blog yazısına sığdırılması imkansız göründüğünden, bir blog yazı dizisi olmasına karar verdim.

Öncelikle ilk blog yazımda, senaryoya bağlı kalarak bir apple uygulaması yaptığınızı varsayarak, bu uygulamayı Apple Store'da yayına almadan önce neler yapmanız gerektiği hakkında önemli bilgilere değindim.

Apple, Google ve diğerlerinin aksine kendi Appstore’unda belirlediği kuralları çok dikkatli bir şekilde takip eden bir firma. Bu durum hem apple cihaz kullanıcılarının kaliteli uygulamalara sahip olmasını sağlıyor hem de rakiplerine nazaran Apple'a daha premium bir pazaryeri olanağı veriyor.

Apple’ın kendi resmi belgesine bağlı kalarak kendi belirledikleri strateji dahilinde uygulama yüklemeye başlamadan önceden neler yapmanız gerektiğini maddeler halinde burada açıklamaya başlıyorum.

1- Uygulamanızı programlamayı bitirdikten sonra çökmelere ve kritik hatalara karşı bolca test edin. Gerektiğinde bunu canlı cihazlarda da yapmalısınız.
2- Uygulamanızın metadatasında verilen bilgilerin tamamının yayına almak istediğiniz uygulama ile %100 uyuşması gerekiyor. (örnek: uygulama logosu, ekran görüntüleri, icon, isim)
3 - Uygulamanız Apple kontrol ekibi tarafından kontrol edileceğinden, eğer üyelik girişi ile çalışan bir sisteme sahipseniz demo üyeliği hazırlamalısınız. Şifresini vs. başvuruyu yapmadan önce test edin. Eğer uygulamanızda bu veriler ile erişemezlerse direk red verirler.
4 - Eğer backend server kullanıyorsanız, private veya public apilerle çalışıyorsanız, bunların erişilebilir olduğundan emin olun. Türkiye'den yüklenen uygulamalar genellikle baltık ülkelerindeki Apple elemanları tarafından kontrol ediliyor. Onların ülkelerinde eğer sizin servisinize erişim yoksa red alırsınız. Bunu test etmenin en kolay yolu proxy siteleri ve postman gibi araçlar ile denemeler yapmaktır.
5 - Uygulama içi satış özelliğini kullanacaksınız, ilgili bölümde ne amaçla kullanacağınızı güzelce açıklamış olmanız ve ekran görüntülerini de yüklemiş olmanız gerekmektedir.
6 - Son olarak, Apple'ın kimseye haber vermeden ara sıra güncellediği rehberindeki kuralları %100 uyum sağlıyor olmalısınız.

Tabi bu kurallara tam olarak uymayıp kontrol ekipleri tarafından gözden kaçırılmış bazı uygulamalar olabilir. Zaman zaman şikayete bağlı olarak Apple bu uygulamaları kontrol edip sistem dışına alabilirler. Veya belirli bir süre verip ilgili uygulamayı kurallara uygun hale getirmelerini isteyebilirler.

Yani Apple ekosisteminde uygulama yayınlamak Google Play’de olduğu gibi bir kere yayınlarım iş biter gibi bir mantığa sahip değildir. Baya baya uğraştırıcı ve sürekli güncel olmayı gerektirir.

İlk blog yazıma son verirken diğer blog yazımda güncel rehberde yer alan beş ana başlık üzerine yazmaya devam edeceğim.

Sevgilerle…


Page generated in 0.0195 seconds.