Bir süredir Türkiye gündemini çok fazla meşgul eden bir konu var. Bu konuda çok ciddi araştırmalar yapmış mürekkep yalamış bir kişi olarak biraz bilgi vermek istedim. Öncelikle bu konu nedir oradan başlayayım huzurlarınızda "kara para aklama" içinizden yahu paranın yeşilini falan biliyoruz ama karası nedir dediğinizi duyar gibiyim.

Bu "kara" tanımı her ne kadar iç karartıcı olsa da aslında bu paranın aslında normal bir para olmadığını ifade ediyor.

Kara para aklama işlemleri genellikle suç gelirlerini, kumar gelirlerini veya vergisiz gelirleri normal bir şekilde kimselere çaktırmadan sisteme entegre etmeye verilen bir isimdir.

Peki nasıl oluyor bu durum?

Bunun 3 ana aşaması var. İlk olarak kara parayı aklayacak bir yer bulmalısınız. Bu turistik bir yerde butik otel olabilir veya breaking bad dizisindeki gibi bir araba yıkama istasyonu olabilir veya yine çok girilen çıkılan bir restoran olabilir, hatta TR'deki gibi güzellik salonları olabilir. Yeter ki giren çıkan çok belli olmasın.

Sonra bu işletme üzerinde bazı taklalı çakmalı muhasebe işlemleri yapılması lazım, mesela bu hafta solaryuma 10 kişi değilde 1000 kişi gelmesi lazım. İşte turistlere odalar 100 dolara değil de 1500 dolara verilmesi lazım.

Daha sonra ise paranın burada güzelce yıkanıp yani başka bir tabir ile kdvsi diğer vergileri falan ödenip aklanıp paklanması ve karanlıktan kurtulması lazım.

İşte bu 3 aşamayı tamamladığınız kara paraları aklamış oluyorsunuz.

Bu üçlü yapıyı gerçekleştirmek için çok farklı yaklaşımlar var, halen de üretilmeye devam ediyor, fakat en popülerlerini size anlatayım: (sıkı tutunun başlıyoruz)

Örneğin smurfing style yani şirinleme modeli :) Evet şirinler dizisinden geliyor. Atıyorum 1 milyon dolar para getirmek istiyorsunuz ama bu para bir anda gelirse maliye olsun banka olsun size hiç rahat vermez. Bloke olur, MASAK devreye girer vs. Onun için bunu küçük küçük şirinlere pardon parçalara ayırıp farklı isimlere transfer ediyorsunuz. Sonra burada yapbozu birleştiriyosunuz.

Yine bir başka modelde para birimleri üzerinde yapılan işlemler var örneğin: 30 tl neredeyse 1 dolar. Yani 100 dolar ile 3bin tlyi ülkeye sokabilirsiniz. Size ağırlıkta hafif pahada büyük birimler lazım. 1 kg dolar mı 1 kg tl mi:) Haydi kaptınız köfteyi :)

Bir diğeri ise hayali ithalat-ihracat işleri. Hele yazılım alanında falansanız oh mis iyi gider. Nasıl olsa kim bilecek? At yalanı ... inananı. Hatta geçenlerde mehmet şimşek dolar falan getiriseniz daha az vergi alıcaz diyordu alın sizi startup imkanı. Haydi pamuk eller cebe.

Yine ufak ufak fiş faturanın çok kesilmediği araba yıkama, lunapark işleri. Bugün 100 bin kişi geldi. Kim gelip sayacak. 23 Nisan dersin 19 Mayıs dersin. Merhaba günü dersin bir şeyler dersin.

Döviz büroları modeli tabi bu yöntem şu an çok kontrollü takipte. Eskiden sırtına çuvalı alan geliyormuş. Bu olay artık bitti diyebiliriz. Gemideki sahne gelsin aklınıza Kamil! Adamı ...

Yine borçlanma kredi işleri. Biz seyşeller adasındaki ahmet corp'tan 1 milyon dolar borç aldık ödücez. Ama işlerde sıkıntı oldu vadeye böldük şey ediyoruz. Baktık ödeyemedik iflas ettik kapadık vs. Konkordata şey ettik.

Paravan şirketler ile girdi çıktı ayak oyunları da ayrı bir model, Malum Öz Hakiki Polat Turizm'in uyguladığı bir modeldi bu. Sanırım tutturmuşlar. İyi bir muhasebeci ile avukata ihtiyacınız var. İspiyoncu bakıcılara dikkat edin bir de hanım çok story çekmesin. Aman ha :)

İşin aslında en sağlamını en sona sakladım "offshore modeli". Malum Cem Uzan olsun TR'nin birçok zenginleri olsun, Siyasetçiler olsun bu modelleri iyi bilir. Kötü bir model değil hakkını verirseniz güzel de olabilir. X ülkesine gidiyorsunuz (kıyı ülkeleri diyoruz onlara) geliri oraya yapıştırıyorsunuz size bol limitli kartlar veriyorlar. Burada çatır çatır rezidans tutuyorsunuz. Kredi kartı ile Ferrari, Bugatti falan alıyorsunuz. Burada bir gelir olmadığı için vergi falan sizi ilgilendirmiyor. Kartınız bloke edilirse bir daha alıyorsunuz. (Çokomel para eğrisi)

Türk ceza kanununda Kara Para aklamanın cezası gerçekten çok az. 4 yıl gibi birşey maksimum. 15 yıllık bir zamanı aşımı var. Tabi bunun neye göre tespit ettikleri meçhul. Sonuç olarak işte money laundering dedikleri bu. Siz siz olun bu işlere girmeyin.

Bu yazı tamamen eğitim amaçlı, deneysel bir dille yazılmıştır. Sonra noluyo ya demeyin...