Bu konu bitcoin ile ilgilenmeye başlayan kişilerin hiçbir zaman aklından geçmeyen ve sadece ileri seviye kullanıcıların ve yatırımcıların aklından geçen bir sorudur.

Bitcoin mimarisinde cüzdanların aktif veya deaktif olduğu kontrol edilmeden gönderim yapılabildiği için ve bir anlamda kapalı devre çalışılabildiği için hacklenemeyeceği şeklinde bir kanı oluşmuştur.

Ama bu her ne kadar düşük bir ihtimal olsa da, sizin cüzdanınızın oluşturulmasına neden olan işlemin tekrar gerçekleşemeyeceği anlamına gelmemektedir. Bunun dışında ileri seviyede bilgisayarlara sahip olan kurumlar milyonlarca btc adresi oluşturmaya çalışarak içinde btc yer alan walletların şifrelerini tekrar oluşturabilir.

Hatta bu konuda çalışma yapan bir rus matematikçi içinde 7.5 btc yer alan bir walleti oluşturmuş durumda yani bir anlamda bugünün parası ile 300 bin dolar gibi bir paranın şifresini çözmüş durumda bulunuyor. İlgili bitcoin hesaban 2011 yılında gönderilmiş.

Bu alanda cloud sistemlerden destek alarak btc wallet oluşturarak şifreleri çözmeye (aslında tekrar oluşturmaya) çalışan bazı gruplar mevcut. Bunların başarılı olma ihtimali çok düşük fakat birisi btc walletların algoritmasını çözerse o zaman işler karışır mı? Şu an için emin değilim fakat bence mümkün.

Sonuç olarak Bitcoin cüzdanlarının gizli keyini üretmek, rastgele bir sayı tahmin etmekten ibarettir. Belli bir değereden küçük herhangi bir 256 bit (32 byte) sayı dizisi gizli key olarak kullanılabilir.

Şimdilik bu kadar, ikinci yazımda daha teknik detaylara değineceğim.