Sanırım biraz baskı biraz da çeviri sonrası en sıkıldığım Orwell kitaplarından birisi oldu.

Yoğun politik görüşler ve benim terminolojiye biraz yabancı kalmam nedeniyle vicdan azabı ile bitirdim kitabı. Sanırım anlamadan okuduğum yerler oldu. Nedense politik meseleler gözümüzde hep bir ön yargıya sahip.

İnsan bir kere x görüşüne girince, -x görüşünü her zaman eksi görüyor. Bu durumu yıllarca çalışıp veya okuyup değiştirmek mümkün ama edebiyat üzerinde bunları değiştirmek çok zor.

İngiltere'nin Türk insanlarının aklında hep bir emperyalist güç olma kavramı var. Türkler her zaman İngiltere hakkında olumsuz düşünecektir. Mesela ikinci dünya savaşında yaşadığı dram hiç bir zaman bizde böyle bir etki oluşturmaz. Bir İngiltere'yi sürekli sömürgen bir ülke olarak tanımaya devam edeceğiz.

Orwell bu kitapta İngiltere üzerine de giydiriyor ama daha çok oradaki emekçilerin yaşadığı dramın da altını çiziyor. Hatta kitabın bir yerinde Mussolini ve Hitler'in neden yükseldiğinin de altını çiziyor. Orasıyla bitireyim.

"yurtseverliğin ve ulusal bağlılığın karşı konulmaz gücü tanınmaksızın modern dünya kavranamaz. o belirli çevrelerde yok olabilir, uygarlığın belirli düzeylerinde var olmamış olabilir, fakat pozitif bir güç olarak onun yanında yer alabilecek hiç bir şey yoktur. hristiyanlık ve uluslararası sosyalizm onun yanında bir zerre kadar zayıf. hitler ve mussolini, kendi ülkelerinde büyük ölçüde bu olguyu kavrayabildikleri ve karşıtları kavrayamadığı için iktidara yükseldiler."